Hvordan Krakatoa bryder ud?

Krakatau er en vulkanø beliggende i Indonesien mellem øerne Sumatra og Java. Krakatau forbliver en aktiv vulkan i dag, men dens mest ødelæggende udbrud fandt sted i 1883.

Historie

Den dødbringende udbrud som Krakatoa er mest berømt begyndte på 26 August 1883, og varede i over 24 timer. Mere end 36.000 mennesker døde på nærliggende øer på grund af pyroklastisk strømme og tsunamier genereret af udbrud.

Årsager til udbruddet

Vulkanen havde været inaktive i mere end to hundrede år når en række jordskælv rystede området i tidlige 1883. Pres fra frigivne lava begyndte at montere på grund af en solid lava plug i den central slids. Når trykket blev for stærk, vulkanen brød ud i en serie af fire massive eksplosioner på August 26 og 27.

Tsunami

Geologer mener, at de fleste af de dødsfald som følge af udbrud kan tilskrives de tsunamier, der fulgte. Tsunamier blev genereret af pyroklastisk strømme kaster ud i havet, ifølge webstedet San Diego State University.

Pyroklastisk strøm

En pyroklastisk strøm ligner en lavine, bevæger sig med en orkan-kraft hastighed efter et udbrud. De er forårsaget når rindende varmt fragmenter kombinerer med ekspanderende gas og flow ned ad bjerget, fordi blandingen er tungere end luft.


© 2021 Guyunusa.com | Contact us: webmaster# guyunusa.com