Mænd & Dametøj af 1900-tallet

Mænd & Dametøj af 1900-tallet

Mænds og kvinders tøj så en radikal ændring i løbet af 1900-tallet med hver efterfølgende årti bringer noget nyt. Ud gik stive kraver, frock beskyttelseslag, myldrer og korsetter. I kom komfortable, lysere, praktisk tøj, sko og undertøj, revolutionerede ved opfindelsen af syntetiske materialer, fed designere og sociale forandringer.

Kraver og korsetter

Kvinder kaste deres restriktive korsetter tidligt i 1900-tallet i liberation samt praktiske, til fordel for tube-formet kjoler, enkle lange nederdele og t-shirts og nyligt opfundet BH'en.

Mænds mode, selv om mindre dramatiske, også iført en mere komfortabel stil, erstatter frock beskyttelseslag med sæk--- eller sacque---dragter og indførelse af farvet, stribede skjorter og lange, lige slips.

På samme tid var offentligheden råd til at holde med mode af dagen. Paris blev stadig center "haute couture" (high fashion) for kvinder, og designere mode blev kopieret og offentliggjort for alle at skabe for sig selv hjemme. Fremkomsten af stormagasiner også tilbudt kunder ready-to-wear, masseproducerede tøj til rimelige priser.

Revolution og afslapning

Første verdenskrig bragte enklere stilarter, materialer var knaphed, men de "brølende tyvere" tog på en federe look, med kvinders kjoler at levere en løsere pasform og hemlines vigende til knæ, og mænd sportslige bredere-benede "Oxford tasker" bukser, kortere jakker og blødere skjorte kraver.

Depression i 1930-erne så kvinders hemlines falde til en mere konservativ længde med bredere skuldre til at fremhæve mindre talje, og casual, bell-bottomed bukser blev populære. Men årtiet også bragt et revolutionerende fremskridt i stof produktion: nylon.

Efterkrigstidens Boom

Verdenskrig bragte yderligere stramninger, som europæerne især måtte "gøre og mend," forskønne træt tøj med spænder, bælter og knapper. Mangel på materialer beregnet slankere, blyant-line nederdele og kjoler til kvinder. Men i de sene fyrrerne, franske designer Christian Dior lancerede sin velhavende nye kig af fyldigere, længere nederdele, underlaid med flere skørter, og komplimenteres af høj stilethæl hæle sko.

Mænd bar grå flannel jakkesæt, undertiden med en vest, men de byttede veste under skjorter til cardigans over dem.

Halvtredserne givet bedre adgang gennem biograf og fjernsyn til Hollywood stjerner, der påvirket mode som unge mennesker har forsøgt at efterligne dem. Dette omfattede blå denim jeans, som var selvkørende fra arbejdstagernes bukser til en ubestridt fashion statement.

Noget går

Tresserne gennem halvfemserne så sådan en radikal, næsten skøre, mode fase for både mænd og kvinder, herunder mænd iført make-up. Styles varierede fra baggy, naturlige tøj for tresserne hippier til sådanne sparsomme kvindelige fornemmelser som mini-nederdele, bikinier og hot pants, platform sko af halvfjerdserne disco look, som så mænd i blussede bukser og lang skjorte kraver og slips, og kvinderne i mini, midi og maxi-længde kjoler.

Firserne bragte de rippede, skinny jeans og krop piercings af punk rockere, mens den nye business kvinde klædt i skræddersyede, store bredskuldret dragter. Halvfemserne ændret igen, med mænd bliver mere saglig og kvinder afslappende i underdrivelse, teaming jeans med blazere. Ved slutningen af århundredet, både designermode og masseproducerede tøj var almindelige i samfundet: noget gik.


© 2021 Guyunusa.com | Contact us: webmaster# guyunusa.com