Hvorfor du lægge en vinflaske vandret?

Hvorfor du lægge en vinflaske vandret?

Du ved, uåbnede vin lagres normalt vandret, men ved du hvorfor? Ved du også, at ikke hver flaske skal være gemt på sin side, men hver flaske kan være gemt på sin side? Den afgørende faktor er vinflaske lukning. Når du kender grundlæggende om vinflaske lukninger, du vil kunne fortælle nemt hvilke flasker skal holdes på deres side og hvilke der kan opbevares oprejst.

Vinflaske lukninger

Der findes tre grundlæggende typer af vinflaske lukninger: naturlige propper, syntetiske propper og skrue toppe. Naturkork høstet fra en cork tree er traditionelle vinflaske lukning. Syntetiske propper passer som traditionelle propper, men de er fremstillet af gummi eller plast og er nem at adskille fra naturlig kork. Skrue toppe, stadig mere populære vinflaske lukninger, ligner hinanden til at skrue toppe på sodavandsflasker.

Naturlige propper

Naturkork propper har været brugt i vinflasker i hundreder af år. Flasker med naturlige propper er dem, der skal holdes på deres side, så vinen rører proppen og holder den fugtig. Hvis en cork udtørrer, kan det skrumpe over en periode af tid, så for meget ilt at komme ind i flasken. Overskydende ilt vil forkæle vin og til sidst slå den til eddike.

Syntetiske propper

Syntetisk cork propper er fremstillet af gummi eller plast. Disse propper behøver ikke fugt til at holde deres form. De vil ikke krybe eller svulme op ligesom naturkork. De kan opbevares oprejst, men det er helt fint at gemme dem på deres side også.

Skrue toppe

Det bliver mere almindeligt at finde skruen toppe, selv på kvalitetsvine. Mange mennesker, der ikke er trygge ved at bruge en proptrækker finder skrue toppe at foretrække. Vin forseglet med en skrue toppen behøver ikke opbevares vandret, fordi skrue toppen ikke behøver at holdes fugtig. Men ligesom syntetiske propper, at det skader ikke en skrue toppen hvis flasken er holdt på sin side.

Problemet med folien

Fordi flasker med naturlige propper og syntetiske propper er som regel begge forseglet med en folie på toppen, er det ikke altid tydeligt hvilke flasker naturlige propper og som have syntetisk. Når du er i tvivl, skal du gemme flasken på sin side. Skrue toppe typisk har ikke folie og er nemme at få øje på.


© 2020 Guyunusa.com | Contact us: webmaster# guyunusa.com